Copiii cresc si fiecare parinte isi pune adesea intrebarea: ,,Cum pot castiga increderea copilului meu adolescent?” Multi cred in mod fals ca indepartarea adolescentilor este o simpla etapa de rebeliune. Cu toate acestea, nu toate cazurile sunt la fel.
Adolescenta este o perioada dificila in unele cazuri, in care parintii vor fi testati de copiii lor. In ciuda posibilelor dificultati, exista metode prin care parintii pot castiga increderea tinerilor.
Relatia parinte-copil nu se deterioreaza dintr-o data. Depinde de un set de aspecte. De exemplu, compatibilitatea personajelor si procesele interne ale tanarului. Relatia este clasificata din copilarie si toate experientele trecute o influenteaza.
- Desigur, ceea ce s-a intamplat in trecut nu poate fi rezolvat.
Dar oare se mai poate face ceva pentru ca parintii sa-si apropie copiii in perioada adolescentei? Exista multi experti care spun ca da, si multi factori o influenteaza. Una dintre aceste variabile importante este atitudinea parintilor.
Daca in copilarie, parintii erau oglinda in care copiii se priveau, acum ceea ce nu inteleg parintii adesea este ca, aceasta relatie valorica se schimba odata cu cresterea ei. Odata ce se simt „mai in varsta” si independenti, tinerii incep sa evalueze lucrurile pentru ei insisi iar parintele va fi pus la incercare, dincolo de autoritatea sa.
Adolescentul va masura anumite aspecte ale atitudinii parintilor sai, printre ele, moralitate, dreptate, rabdare, deschidere, intelegere etc.
- Multa comunicare eficienta
In aceasta etapa, principalul lucru este sa se gaseasca punti comunicative eficiente, teme comune. Un copil care a fost mereu liber si inteles nu va simti nevoia sa se elibereze.
- Control sau incredere
Acesta este unul dintre aspectele care pot separa sau uni un parinte de copilul ei. Exista multe situatii in care parintii trebuie sa aleaga intre a avea incredere sau a controla.
De la o zi la alta, vor aparea conjuncturi care ii vor obliga pe parinti sa controleze, sa pedepseasca sau sa previna. Dar chiar si in aceste cazuri, exista insa alternative si abordari pentru a face fata situatiei. Desigur, un parinte va trebui sa aiba si incredere in unele situatii.
Prin urmare, parintii ar trebui sa fie atenti sa nu se poarte in mod irational sau subiectiv. A vorbi, a avea o gandire pozitiva si a nu da ordine, este cheia succesului.