Cercetarile privind beneficiile probioticelor pentru sanatate sunt in continua desfasurare. Pana acum, cercetatorii au descoperit ca diferite tulpini de bacterii au o serie de efecte asupra organismului. Este indicat ca oamenii sa consume o varietate de alimente bogate in probiotice pentru a se asigura ca diferite tulpini patrund in organism.
Unele dintre beneficiile potentiale ale probioticelor includ:
- Digestie imbunatatita
Probioticele ajuta la descompunerea alimentelor si accelereaza digestia. De asemenea, pot reduce constipatia si simptomele bolii Crohn si ale sindromului intestinului iritabil.
- Risc redus de cancer
Studiile indica faptul ca tulburarile microbiotei intestinale pot juca un rol in diferite boli, cum ar fi boala inflamatorie intestinala si cancerul asociat colitei. Ca urmare, cercetatorii sugereaza ca probioticele pot ajuta la prevenirea acestor boli.
- Sanatatea vaginala
Vaginul contine o abundenta de bacterii. Antibioticele, spermicidele si anticonceptionalele pot da peste cap echilibrul delicat in tractul vaginal, ceea ce duce la infectii. Probioticele pot restabili echilibrul si pot ajuta la prevenirea acestor probleme.
- Sanatatea mintala
Expertii considera ca o sanatate intestinala buna poate influenta sanatatea mintala. Cercetarile sugereaza ca probioticele pot reduce sentimentele de depresie si anxietate, desi sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru.
- Mai putine efecte secundare la antibiotice
Peste o treime dintre persoanele care iau antibiotice dezvolta diaree asociata cu antibiotice. Prin urmare, unii medici recomanda oamenilor sa ia probiotice alaturi de antibiotice pentru a preveni acest lucru.
- Risc redus de boli metabolice
Obezitatea, diabetul de tip 2 si boala hepatica grasa nealcoolica sunt tipuri de boli metabolice. Consumul de probiotice in mod regulat poate preveni si trata aceste afectiuni.
- Managementul diabetului
Alte cercetari raporteaza ca probioticele pot imbunatati controlul glicemic si metabolismul lipidelor la persoanele cu diabet de tip 2.
Pentru a sustine flora intestinala sanatoasa, o persoana poate consuma in mod regulat alimente bogate in prebiotice, care sunt fibre ce hranesc bacteriile intestinale si le ajuta sa prospere.
Alimentele bogate in probiotice sunt o modalitate delicioasa de a include bacterii benefice in dieta. Chiar si fara sa consume lactate, veganii se pot bucura de o serie de alimente si bauturi fermentate care le sporesc sanatatea intestinului si bunastarea generala.